Miedzianka to dawne miasto, obecnie niewielka wioska, położone w powiecie karkonoskim u stóp Rudaw Janowickich. Przez 800 lat słynęła z tradycji górniczych. Wydobywano tutaj uran, srebro i cynk. Otoczona pięknymi krajobrazami przyciągała turystów i okolicznych mieszkańców nie tylko turystycznymi atutami. "Złoto Kupferbergu"- bo tak nazywano produkowane tutaj piwo, było równie sławne, co pobliskie szczyty górskie.
"Złoto z Miedzianki"
Tradycje piwowarskie tej karkonoskiej miejscowości sięgają XV wieku. Pomysł powstania w tym miejscu browaru wziął się z tradycji picia dobrego piwa przez górników wydobywających tutaj uran. A produkcja tak doskonałego trunku była możliwa dzięki użyciu do tego górskiej wody.
"...Browar był największym zakładem przemysłowym w mieście. Przeciętnie 12-14 osób pracowało tam na okrągło. „Złoto z Miedzianki” nazywało się tam warzone piwo. Było ono ulubionym piwem nawet w dalszej okolicy i mieście Jelenia Góra, gdzie się bardzo przyjęło.
Dwa ciężarowe wozy konne i jeden kryty dostarczały wyśmienity napój do odbiorców. Właścicielem browaru był pan Georg Franzky. Pomagali mu mistrz warzelniczy Hütter, później Ernst Neuburger jak również warzelnik Kurt Burke..."
Fragment z kroniki Miedzianki
Smutna historia znikania
Miedzianka powstała dzięki górnictwu i dzięki niemu rozwijała się, ale też i ono przyczyniło się do jej zniknięcia. Po 1945 roku miejscowość została przyłączona do Polski i straciła prawa miejskie. Dotychczasowych mieszkańców wysiedlono do Niemiec, a złożami uranu zainteresowała się Armia Czerwona, która prowadziła jego wydobycie w sposób destrukcyjny dla okolicznych terenów. Pod koniec lat 60-tych XX wieku podjęto decyzję o całkowitej likwidacji osady. Żołnierze wysadzili kościół ewangelicki, a wprowadzony zakaz remontów domów spowodował dalsze niszczenie miejscowości. Miasto zostało prawie zupełnie wyburzone, a mieszkańcy wysiedleni do Jeleniej Góry.
Dopiero po roku 1989 Miedzianka zaczęła się odradzać, a w 2014 roku rozpoczęła się budowa nowego Browaru Miedzianka, w którym warzone jest tradycyjne piwo.
Browar Miedzianka, Cycuch Janowicki i niezwykłe krajobrazy
Nowoczesny budynek browaru pozwala na obserwowanie przez turystów i klientów procesu warzenia piwa, dzięki przeszklonym wnętrzom. Obecnie w menu znajduje się siedem propozycji tego trunku, z czego najpopularniejszym jest Cycuch Janowicki o wyjątkowym chmielowo cytrusowym aromacie. Nazwę swoją zawdzięcza widocznym z okien browaru szczytom, nazywanym Biustem Karkonoszy.
Browar Miedzianka przyciąga swoją historią, rzemieślniczymi piwami, smaczną kuchnią oraz pięknymi widokami z tarasu. To miejsce, dzięki któremu historia Miedzianki nadal trwa.
Zobacz jak wyglądała kiedyś ta miejscowość oraz tutejszy browar- ten stary i nowy.
Polskie skarby UNESCO: Odkryj 5 wyjątkowych miejsc
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?