Sprawdź, ile wiesz o parowaniu jedzenia z piwem

Akcja specjalna Grimbergen
Jesienna aura sprzyja spotkaniom w gronie najbliższych w restauracjach. Przy wyborze potrawy z karty menu warto poeksperymentować i zdecydować się na odważniejsze i mniej standardowe propozycje szefów kuchni oraz dobrać do nich ulubione, chmielowe trunki Polaków.

Polskę opanowała moda na kulinaria – coraz częściej spędzamy czas w restauracjach, eksperymentujemy i jesteśmy bardziej otwarci na nowe smaki. Na kulinarnej mapie większych miast powstaje wiele lokali oferujących potrawy z całego świata. Restauracje proponują – oprócz oryginalnych dań – niestandardowe sposoby ich serwowania, które wydobywają intensywniejszy smak i aromat potraw. Polscy restauratorzy, świadomi zmieniających się trendów kulinarnych wśród Polaków, podążają za nowinkami, którymi zachwycają się foodies.

Jaki kulinarny trend będzie hitem tej jesieni?
Nowością, która podbija serca zarówno szefów kuchni, jak i miłośników dobrego jedzenia, jest beer&food pairing. Łączenie jedzenia i piwa to innowacyjny sposób podawania posiłków stosowany w najmodniejszych restauracjach na całym świecie. Sekret tkwi w odpowiednim połączeniu jedzenia i piwa, dla wydobycia bogactwa smaku i aromatu każdej potrawy. Szczególnie ważne jest zachowanie zasady harmonii przy doborze dania i chmielowego trunku. Zgodnie z nią, szefowie kuchni łączą smak piwa z potrawą o zbliżonych walorach smakowych i aromatycznych. Do delikatniejszych trunków dobiera się łagodne danie, te o bardziej zdecydowanym smaku komponuje się z odpowiednio bardziej wyrazistymi składnikami potraw.

Zostań prawdziwym foodie i przekonaj się, że piwo i potrawa to zgrana para. Wystarczy, że w październiku wybierzesz się na lunch lub kolację do jednej z restauracji biorących udział w festiwalu Grimbergen Taste. Dzięki specjalnie przygotowanemu menu dostępnemu w festiwalowej cenie przekonasz się w praktyce, na czym polega trend food&beer pairingu. Do każdego z trzech dań zawartych w specjalnym jadłospisie zasmakujesz odpowiednio dobranego wariantu piwa marki Grimbergen podanego w eleganckim kielichu. Niepowtarzalne doznania smakowe i estetyczne gwarantowane!

Czytaj też: Grimbergen blonde nieodłączny towarzysz przystawki

O festiwalu Grimbergen Taste:
Październikowy festiwal to obowiązkowa pozycja w kalendarzu każdego wielbiciela piwa i dobrego jedzenia. Zasady festiwalu są proste. Tylko przez miesiąc każdy, kto wybierze się do partnerskich lokali, będzie miał szansę skosztować dań idealnie skomponowanych z trzema wariantami piwa Grimbergen. Na gości restauracji biorących udział w festiwalu czekać będzie specjalne menu, w którym do przystawki, dania głównego i deseru serwowany będzie inny wariant legendarnego piwa Grimbergen.

Więcej informacji o wydarzeniu Grimbergen Taste oraz listę lokali, do których zawita festiwal, można znaleźć na Facebooku: www.facebook.com/events/686932511455675

Festiwal Grimbergen Taste to nie tylko niezapomniane doznania kulinarne, ale także świetny sposób
na spędzenie jesiennego, październikowego wieczoru w gronie rodziny lub znajomych. Przyjdź
i przekonaj się sam!

Strona internetowa marki Grimbergen: www.grimbergen.pl
Oficjalny profil marki Grimbergen na Facebooku: www.facebook.com/bractwofeniksa

Partnerem wydarzenia jest portal kulinarny Zomato.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Sprawdź, ile wiesz o parowaniu jedzenia z piwem - Dolnośląskie Nasze Miasto

Wróć na dolnoslaskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto